Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията към използването на екстракционни разтворители при производството на храни и хранителни съставки, приета с Постановление № 42 на Министерския съвет от 2022 г.
С промените се очаква постигането на следните резултати:
Съществуващата нормативна уредба ще се приведе в съответствие с настъпилите промени в правото на Европейския съюз относно екстракционните разтворители, използвани в производството на храни и съставките на храни;
Разрешава се употребата на 2-метилоксолан като екстракционен разтворител при производството или фракционирането на мазнини, масла или какаово масло, при приготвянето на обезмаслени протеинови продукти, обезмаслени брашна и при приготвянето на обезмаслени зърнени зародиши и ароматизанти от естествени ароматични материали;
Установяват се специфични критерии за чистота на екстракционните разтворители, които могат да се използват при производството на храни и хранителни съставки при определените условия, така че да няма наличие на остатъци в храните в количества, опасни за здравето на потребителя.
Отговорна структура:
дирекция „Политики по агрохранителната верига”,
Министерство на земеделието и храните
Електронен адрес:
PMonevska@mzh.government.bg
Министерство на земеделието и храните
Адрес: София, София 1000, бул. Христо Ботев 55
Електронна поща: mail@mzh.government.bg
---
Пакет основни документи
---
Консултационен документ
---
Справка становища
---
30.01.2024
29.02.2024
---
Справка или съобщение.---
Окончателен акт на Министерския съвет